Domácí originální mýdlo

Domácí originální mýdlo

Manželova teta z Uhřínovic v Orlických horách vyráběla domácí mýdlo. Neviděla v tom nic neobvyklého, jiné než domácí nepoužívala. Prostě schovávala přebytečný tuk a jednou za čas mýdlo uvařila. Hmotu nalila do pekáče a po vychladnutí rozřezala nožem. Tolik manželovi  vzpomínky z dětství...

Výroba domácího mýdla se může stát, při trošce obezřetnosti, zábavou pro celou rodinu.
Zapojte svou fantazii a vyrobte originální dárky. Můžete udělat radost třeba paní učitelce na konci školního roku 🙂

 

 

K výrobě domácího mýdla budete potřebovat

500 g vepřového sádla

500 g řepkového oleje ( možný i olivový nebo slunečnicový)

130 g hydroxidu sodného (sodný louh)

380 g destilované vody

přísady dle fantazie ( sušená,na jemno nasekaná levandule, mateřídouška, lístečky měsíčku lékařského, mletá káva - abrasivní mýdlo, mletá skořice, na jemno tlučené koření - badyán, hřebíček a vanilka...)

dále si připravte

 hrnec o obsahu 5 litrů ( mýdlová hmota může bublat) , nejlépe nerezový, hrnec o obsahu 2 litry, přesné váhy, kuchyňský teploměr, ruční mixer, formu na mýdlo a ochranné pomůcky - brýle, rukavice a oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi. Pracujeme se silnou žíravinou - louhem! Děti k vaření mýdla nepouštíme, mohou ale pomoci se zdobením. Pokud chtějí přihlížet, tak opravdu ze značné vzdálenosti!

Všechny přísady odvážíme. Sádlo a olej zahřejeme ve větším hrnci, až se tuk rozpustí. Poté necháme vychladnout na 60 stupňů Celsia. Do menšího hrnce nalijeme destilovanou vodu a opatrně nasypeme louh. Pozor voda se silně zahřeje a může vystříknout! Vodu s louhem necháme vychladnout na 50 - 60 stupňů Celsia a poté nalijeme do hrnce s tukem. Mícháme ručním mixerem. Mixujeme tak dlouho, až hmota získá konzistenci pudinku a lžíce v ní zanechá stopu. Mýdlovou hmotu můžeme rozdělit do menších nádob a přidat různé přísady. Poté nalijeme do forem. Já mám osvědčené silikonové formičky na muffiny. Když naliji mýdlovou hmotu do formy, lžičkou přidám přísady dle fantazie a ve formičce zamíchám. Mletou kávu či drcené koření na abrasivní mýdla. Můžete vložit i plátek sušeného citrusu nebo kivi. Asi za dva dny mýdlo ztuhne natolik, že je možno z formičky vyjmout. V této fázi je mýdlo ještě měkké a je možno ozdobit jej razítkem, nejlépe dřevěným. Mýdla uskladněte v krabici s voňavými přísadami ( sušené citrusy, levandulové či tymiánové snítky, skořice celá a pod.) a nechte zrát alespoň 3 týdny. Poté ozdobte mašličkou anebo dejte do ozdobné krabičky a originální dárek je na světě 🙂

Pokud dodržíte uvedený postup, mýdlo by, po době zrání, mělo krásně pěnit a nemělo by být dráždivé. Já osobně si s ním myji i obličej, ale doporučuji nejprve vyzkoušet reakci třeba na vnitřním předloktí anebo na krku.

 

No Comments

Post a Comment