Hraběnčiny řezy
Tento vynikající dezert chutná nejlíp v den upečení a pokud možno ještě vlažný.
Příprava není úplně jednoduchá, ale výsledek za to bezesporu stojí.
Na jeden plech řezů budete potřebovat : 500 g hladké mouky, 5 ks vajec, 100 g moučkového cukru, 250 g másla, 1 balíček prášku do pečiva, 10 ks jablek, 100 g cukru krupice, 1 lžičku skořice, 1 balíček vanilkového cukru,
vlašské ořechy dle chuti - nejsou nezbytné
... tu skleničku s vínem jsem tam zapomněla ! Není součástí receptu 🙂
Odvážíme hladkou mouku, přidáme žloutky, máslo, cukr moučku a prášek do pečiva.
Vypracujeme těsto, rozdělíme na dva kusy 2/3 a 1/3, vše dáme do mikroténového sáčku na mrazák.
Jablka oloupeme a nastrouháme. Vanilkový cukr smícháme se skořicí.
Bílky ušleháme s krupicovým cukrem do tuhého sněhu.
Formu (hluboký plech z trouby) vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem. Na dno nastrouháme větší kus (2/3) těsta z mrazáku, mírně uplácáme, poklademe nastrouhanými jablky, posypeme skořicovým cukrem, případně přidáme nasekané vlašské ořechy.
Dále navrstvíme ušlehaný sníh z bílků a pěkně uhladíme. Nakonec rovnoměrně nastrouháme menší kus (1/3) těsta z mrazáku, to už neuplácáváme, aby zůstal efekt pěkných hoblinek.
Těsto i jablka strouháme na hrubém struhadle. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C cca 30-40 minut.
Přejeme Vám dobrou chuť.
Náš typ: je lepší použít měkčí jablka, která nepouští mnoho šťávy. Moučník je vláčnější.
No Comments