Kapr po židovsku
Když se řekne "po židovsku" znamená to "na česneku". Držím se tohoto českého označení způsobu úpravy jídla a předem se omlouvám všem znalcům a odborníkům v jidiš a košer kuchyni 🙂
Na 5 porcí budeme potřebovat 1/2 kapra (cca 1 kg) staženého z kůže, 10 dkg anglické slaniny, 5 stroužků česneku, sůl, koření na ryby a drcený kmín. máslo na pecění. Na přílohu brambory, jarní cibulku nebo cibuli, medvědí česnek nebo špenát.
Porce kapra porovnáme do pekáče, okořeníme paprikou, kořením na ryby a drceným kmínem. Přidáme pokrájemé máslo a pozvolna propečeme. Několikrát přelijeme rozpuštěným máslem, aby se nám nepálilo koření. Když je ryba propečená, posypeme nakrájenou anglickou slaninou, nahrubo pokrájeným česnekem a zelenou naťi z cibulky.
Přidáme teplotu a opečeme do zlatova.
Pečeného kapra podáváme se šťouchanými brambory s opečenou cibulkou a špenátem. Špenát může být z medvědího česneku. Podusíme jej na opečené cibulce, osolíme a nakonec přidáme česnek nakrájený na plátky. Vajíčko v tomto případě vynechám.
Dobrou chuť 🙂
No Comments