Kaštanový dort
Je to už 10 let, co jsme na nádvoří našeho zámku vysadili dva jedlé kaštany. Stromkům se u nás dobře daří a letos jsme měli již opravdu báječnou úrodu. Našli jsme recept na dort z jedlých kaštanů, který se velmi hodí k tomuto krásnému podzimnímu období a má ten správný francouzský šmrnc 🙂 . S vámi, kteří jedlé kaštany milujete jako my, se o tento recept rádi podělíme.
Na korpus budete potřebovat 500g kaštanové hmoty, 100g strouhaných loupaných mandlí, 6 vajec, 80g másla, 400-500 ml plnotučného mléka a 180g cukru písek,
na polevu 2 tabulky hořké čokolády a strouhané mandle na posypání,
na kaštánky 100g kaštanové hmoty, 100g strouhaných loupaných mandlí, trochu másla a moučkového cukru.
Kaštanovou skořápku nařízněte na vypouklé straně do kříže a pak vařte asi 1/4 hodiny do měkka. Ještě teplé oloupejte, z teplé vody je vyjímejte postupně. Pod tvrdou hnědou skořápkou je další, měkčí hořká vrstva, tu odstraňte rovněž. Můžete kaštany promnout v utěrce, aby se tato hořká vrstva uvolnila, nebo vnitřek kaštanů vydlabejte čajovou lžičkou. Oloupané kaštany pár minut povařte v mléce. Můžete prý koupit i kaštany již upravené, na Slovensku je to běžná surovina. Já si ale osobně nevzpomínám, že bych někde viděla kaštanovou hmotu prodávat.
Kaštany v mléce rozšťouchejte nebo rozmixujte nahrubo. Mléka dejte podle toho, jak jsou kaštany moučné, měla by vám vyjít hustší hmota. Mandle, které jste spařili a oloupali, rovněž rozmixujte nahrubo nebo nastrouhejte.
V míse utřete do pěny máslo, žloutky a cukr a přidejte kaštanovou hmotu. Vmíchejte nastrouhané mandle. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zlehka vmíchejte. Vzniklým těstem naplňte vymazanou a vysypanou dortovou formu. Vložte do trouby a zvolna pečte na 180 - 200 stupňů. Korpus jsem pekla poměrně dlouho, jistě hodinu. Těsto neobsahuje mouku a bylo řídké ...Aby se korpus seshora nepřipaloval, přikryla jsem ho v 2/2 pečení alobalem, takže klidně dopékejte ještě déle na nižší teplotu a stav pečení kontrolujte špejlí. Upečený korpus nechte důkladně vychladit. Rozehřejte čokoládu s máslem a korpus potřete tenkou vrstvou a posypte strouhanými mandlemi. Tenká vrstva čokolády se po vychladnutí krásně láme.
Dortík jsme ozdobily kaštánky. Vařené kaštany namelte spolu s mandlemi a přidejte trochu másla a moučkový cukr. Těsto zpracujte a vymodelujte kaštánky. Napíchněte na špejli a namáčejte do čokolády, dírku po špejli zahlaďte. Kaštánku nechte bílé bříško. Kaštánky jsou výborné a za nás mohou klidně rozšířit sortiment vánočního cukroví.
Dort dá poměrně práci, obzvláště loupání kaštanů 🙂 . Ale výsledek za to stojí, nemyslíte?
Eliška a Nikola
No Comments