Kuře na červeno
Tento recept jsem objevila před lety v jednoduché, ale výborné čínské kuchařce. Byla to brožura svázaná kroužkovou vazbou a koupila jsem jí někde v trafice. Před lety znamená před 30 lety. Tehdy byla naše první česká "Čína" jen ve Vodičkově ulici č 19. Objednat se tam musel člověk asi měsíc dopředu a s dnešními čínskými restauracemi neměla pranic společného. Chodily sem všechny celebrity, počínaje Werichem, Kohoutem, Smolíkem, Gottem, i Vondráčkovou. Taky jsem se tam jednou dostala. Mimochodem ten neorenezanční dům byl již zbourán a stojí zde nový - škoda. S "čínou" se tehdy začínalo a kuchařka byla, co se týče ingrediencí, přizpůsobena naší, tehdy socialistické, nabídce. Ale zvládlo se to i tak 🙂 Recept z ní - Kuře na červeno si oblíbila celá naše rodina a vařím ho pravidelně dosud. Pokud jej neznáte, zkuste to! Vím, že kuře dozlatova upečené s kaší je na fotce estetičtější, ale chuťově minimálně srovnatelné.
Tak tedy, k přípravě této pochoutky budeme potřebovat na cca 4 - 5 porcí: 1 kuře ( nebo to mohou být horní kuřecí stehna - máme je raději než kuřecí paličky), 2 lžíce octa, 4 lžíce sójová omáčky, 2 lžičky mletého zázvoru, 2 lžíce cukr krystalu ( zapomněla jsem na něj na obrázku 🙁 ), 3 lžíce oleje na smažení ( Igor mi tam propašoval sádlo, nu dobře, může být) a popřípadně solamyl na zahuštění omáčky.
Kuře naporcujeme na asi 8 kousků a dáme smažit do velkého kastolu na rozpálený olej. Smažíme na prudkém ohni několik minut, dokud se všechna šťáva nevysmaží. Pak přilijeme ocet a znovu necháme vysmažit. Kousky kuřete stále obracíme. Přilejeme vodu, aby kuře bylo ponořené a 10 minut vaříme na prudkém ohni bez pokličky.
Potom přidáme všechny přísady, oheň ztlumíme a kastrol přikryjeme pokličkou. Kuře se bude dusit ještě asi 15 minut, než změkne. Většina vody se odpaří a na dně kastrolu zbude právě tolik štávy, kolik je potřeba k přelití porcí. Pokud se nám zdá omáčka příliš řídká, můžeme ji zahustit trochou solamilu, který jsme předtím dobře rozpustili v trošce vody. Ještě pak krátce povaříme.
Omáčka je krásně hnědočervená. Odtud název "Kuře na červeno". Podáváme s rýží nebo s rýžovými nudlemi.
可口 - pro ty, co neumějí čínsky , dobrou chuť 🙂
A rady nakonec. Z kousků kuřete můžete stáhnout kůži, někdo to má tak raději, ale já to nedělám. Množství octa, cukru a sójovky záleží na Vás. Ochutnávejte v průběhu vaření. Já dávám o trochu více než je v předpisu. Máme raději výraznější chuť.
No Comments