Marmeláda z arónie
Při koncepci nové zámecké zahrady jsme měli jeden zásadní požadavek, a to, vysadit co nejvíce keřů, jejichž plodem jsou jedlé bobule. Léta jsme jezdili s našimi kamarády na prázdniny do Nových Dvorů na soutoku Vltavy a Lužnice. Přestože jaderná elektrárna Temelín byla co by kamenem dohodil, bylo to kouzelné místo. Polní cesta vedoucí ke starému statku, sloužícímu jako rekreační zařízení, byla roubena keři aronie neboli správně temnoplodcem černoplodým. Říká se mu také černá jeřabina. Už zde mne tento keř, který byl naroubován na kmíncích jeřabin, zaujal svými sladce trpkými, příjemně svíravými plody. A to jsem ještě nevěděla, jaké zázraky v sobě tyto bobule ( pardon, malvice, stejně jako jablko) skrývají.
S výsadbou aronií jsme nešetřili a vysázeli je na svah pod růžovou zahradu. Z té je užitek pouze estetický, ale z aroní můžete vyrábět spousty báječných domácích produktů. Marmelády, zavařeniny, sirupy a šťavy, můžete je sušit anebo z nich vyrábět likér anebo víno. Dokonce můžete mít kompot a la brusinky. A protože musí zbýt i na kosáky, nasadili jsme 50 keřů. Upřímně s kosáky jsme bojovali o sklizeň dost urputně. Příští rok musíme sklízet o úrodu dříve. Letos je to tak na trochu marmelády a sirupu. 🙂
Slavný ruský botanik a šlechtitel I.V.Mičurin objevil arónii pro starý evropský kontinent v Americe kolem roku 1900 a přivezl ji do Ruska pro vlastní pěstitelské účely. Odtud se keř rozšířil přes Ukrajinu a Polsko prakticky do celé Evropy.
Plodům Arónie se připisují následující blahodárné účinky:
- Příznivě ovlivňuje cévní systém a srdce
- Reguluje krevní tlak
- Eliminuje žaludeční problémy (žaludeční vředy)
- Odstraňuje těžké kovy z těla (plody Aronia byly využity například po jaderné havárii v Černobylu)
- Snižuje riziko arteriosklerózy
- Zmírňuje migrény
- Chrání střeva a trávicí ústrojí
- Zmírňuje chudokrevnost (anémie)
- Posiluje imunitní systém
- Pomáhá zabránit vzniku cukrovky
- Ovlivňuje zlepšení zraku (pomáhá zabránit vzniku šedého zákalu a chrání oči před UV zářením)
- Zlepšuje paměť
- Zvyšuje pružnost pokožky (zpomaluje proces stárnutí)
- Pomáhá při léčbě onemocnění jako je rakovina, Parkinsonova choroba, bronchitida ... (příznivě ovlivňuje organismus po chemoterapii)
- Preventivně účinkuje proti onemocnění jater a dalších orgánů trávicího traktu
- Stimuluje funkci štítné žlázy, zlepšuje a reguluje sekreci hormonů a pomáhá při onemocnění štítné žlázy a strumy
Niky natrhala aronii. Z 50ti keřů na nás po návratu z dovolené zbylo asi 2 kg. No alespoň něco. Zkusíme marmeládu, prý je ke svíčkové jako brusinky, a sirup.
Niky to šlo poměrně rychle, tak se konečně pustíme do marmelády!
Na 1 kg plodů aronie potřebujeme cukr, 1/2 lžičky mleté skořice, 4 rozdrcené hřebíčky skleničku rumu a pektogel (želírovací přípravek). Cukr dávkujeme podle toho, chceme-li marmeládu hodně sladkou či dáme-li přednost trpčejší. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat 1/2 lžičky kyseliny citrónové.
Omyté plody nasypeme do hrnce. Podlijeme malým množstvím vody, aby se měly plody v čem vařit, než pustí šťávu, a nepřipalovaly se. Opravdu stačí pouze trochu. Přidáme skořici a hřebíček. Plody vaříme, za občasného promíchání, zvolna do měkka cca 15 - 20 minut.
Hrnec odstavíme z plotny a rozvařené plody aronie rozmačkáme šťouchadlem.
Želírovací prášek (pektogel anebo gelfix) smícháme s trochou cukru a přidáme do rozvařených plodů. Provaříme dle návodu.
Zbytek cukru nasypeme do hrnec a opět důkladně provaříme. Neustále mícháme, aby se nám marmeláda nepřipálila. Nakonec odstavíme a přidáme skleničku rumu.
Horkou marmeládu plníme do vymytých a vypařených sklenic. Dáme asi na 5 minut víčky dolů, aby se pořádně přicucla.
A máme hotovo! Marmeládu můžeme použít na palačinky anebo do bílého jogurtu, ale i místo brusinek ke svíčkové. Už se moc těším, jak jí uvařím. Máme s Niky svůj recept o který se s Vámi rádi podělíme. Děláme ji hodně nadivoko a nahrubo. Máme to tak rádi.
Již nyní ale vidím, že marmeládu z aronie musím pečlivě uschovat abychom ji k té svíčkové mohli vůbec vyzkoušet. Mám pocit, že se náhle ztratily alespoň 3 skleničky. Že by Vašek, Honza a Igor?
No Comments