Podzimní kuřátko s jablky

Podzimní kuřátko s jablky

A máme tu sychravý podzim. Anebo babí léto? Každopádně s  jablky už pořádně nevíme co dělat, tak co si zpestřit rodinný oběd kuřátkem na jablkách.  Netradiční kombinace chutí, které se postupně rozvíjejí.

Podzim miluji. Kruh se pomalu uzavírá, je období sklizně, zpomalení, nastává období odpočinku. To, na čem příroda celý rok usilovně pracovala, nám odevzdává v podobě šťavnatého ovoce. Nyní se ukáže, jací jsme hospodáři a jestli jsme jí také trochu pomohli. Slunce a déšť pomáhali rovněž, na rozdíl od nás ovšem nezištně.

 

Na přípravu našeho kuřátka na jablkách budeme potřebovat pochopitelně kuře, 2 cibule, česnek, asi 4 jablka, 100 g másla, 100 g slaniny, sůl, bobkový list, pepř celý a papriku. Med na fotce je dekorace, ale lžíce přidaná do vzniklé šťávy může být chuťově zajímavá a určitě nic nepokazí.

Jablka zbavíme jádřince, trochu oloupeme, ale nemusíme, a nakrájíme na kolečka.

Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuly na kolečka, česnek na plátky. Vše dáme do pekáče a přidáme máslo. Kuře rozkrájíme na kousky a porovnáme do pekáčku. Posolíme, posypeme paprikou a přidáme pepř a bobkový list. Pečeme přiklopené téměř doměkka. Podle potřeby můžeme podlít vodou, ale ne mnoho. Jablka nám šťávu ještě pustí.

Když je kuřátko téměř upečené, vyndáme kousky do mísy. Na dno pekáče urovnáme do šťávy kolečka jablek a kuře vrátíme nahoru.

Nyní již pečeme vše dohromady nepřiklopené tak, aby se kuře krásně opeklo a jablka změkla. Úplně rozvařená být nemusí, ale uvidíte, jak se to povede. Záleží i na odrůdě 🙂

A je hotovo. Šťáva je naprosto úžasná, tak trochu exotické chuti. Podáváme s rýží (u nás děti prakticky jinou přílohu nejedí), ale mohou to být i šťouchané brambory nebo knedle.

N a E

No Comments

Post a Comment