Rebarborový koláč
Niky přišla s nápadem upéci rebarborový koláč. Marně vzpomínám, že bych ho kdy dělala. Jak jsem o tom přemýšlela, vybavila se mi přesně jeho lehce navinulá chuť, kterou znám z dětství. Moje babička ho ráda pekla. Ani nevím, zda jsem ho měla ráda, něco mi říká, že moc ne. Každopádně výrobek Niky byl báječný. Je známo, že se chutě v průběhu života mění.
Rebarboru moje babička pěstovala na "slepičím dvorečku" v domě u Vyšehradského tunelu, kde jsem jako malá holka žila. Asi se jí tam dařilo, protože si pamatuji, že jsem se v nich jednou schovala mému bratranci Robertovi, když jsme hráli na schovku. Fotka "Eliška v rebarboře" je z roku 1975. Bylo mi 12 let 🙂
Recept mé babičky samosebou nemám, ale Niky to vymyslela. Na rebarborový koláč do dortové formy budeme potřebovat : 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru krupice, 2 vejce, půl hrnku rozehřátého másla (my pečeme pouze z másla), 1 prášek do pečiva, 2 bílé jogurty (ty tam babička určitě nedávala a dělala chybu), očištěná nadrobno nakrájená rebarbora. Na drobenku 5 lžic hrubé ( může být i polohrubá) mouky, 4 lžíce cukru, 2 lžíce másla.
Rebarboru, vlastně její řapíky, oloupeme a nakrájíme.
Protože se na nás vajíčka krásně smějí utřeme je s cukrem a postupně přidáváme další suroviny. Vše opatrně promícháme.
Těsto dáme do vymazané formy, poklademe rebarborou (Niky přidala i jahody a byla to úžasná kombinace 🙂 ) a posypeme drobenkou. Pečeme na 160°C cca 45 minut. Jestli je koláč hotový ozkoušíme špejlí.
No, koláč se moc povedl! Ještě trochu botaniky. Rebarbora je vlastně reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum). Pochází ze Střední Asie( Mongolsko, Sibiř). V Evropě je pěstována i na polích, v Česku většinou na zahrádkách. U rebarbory se konzumují pouze řapíky listů, a to tepelně zpracované, nikdy syrové. Zelené listy rebarbory obsahují jedovaté látky včetně kyseliny šťavelové.
Anna
12/06/2016 at 12:48Recept jsem zkoušela a musím ho pochválit! Koláč nám moc chutnal.
Jinak Váš blog se mi moc líbí a těším se na další články.
Anna M.
Zámek Třebešice
04/07/2016 at 07:20Vážená paní,
moc nás těší Vaše pochvala receptu i blogu.
Zároveň se omlouváme za pozdní reakci, ale jsme začátečnice a se stránkami se učíme pracovat.
Proto jsem objevila Váš komentář nyní.
Ještě jednou moc děkuji za podporu našeho snažení.
Se srdečným pozdravem
Eliška Valdová